Släkten, julmaten och allt vad det innebär

Alltså, på ämnet storhelger och mat så började vi lite tidigt i år eftersom min moster fyllde sextio och det fanns massa massa mat och sällskap och allt det där igår. Och då utspelade sig följande… På ett ungefär alltså, har långtifrån fotografiskt minne.

Lillebror: Såhär mätt är jag, kolla det ser ut som att jag är gravid!
Kusin: Haha, ja, det ser verkligen ut som att du ska föda en matbebis.
“Hjälpsam” släkting 1: Ja, du borde verkligen börja träna.

(Insert tre sätt att säga detta på varefter lillebror tar sin iphone och röker utan att säga ett ord.)

Jag: Lägg av, det är elakt att säga sådär!
“Hjälpsam” släkting 2: Jamen det är bra att träna.
Jag: Det är klart det är, men du kan ju inte säga det sådär ju. Det är elakt.
Kusin: Men tror du han blev ledsen för att jag det?

Jag sa då till henne att det nog inte spelade så stor roll eftersom hennes var skämtsamt medan de “hjälpsamma” petade honom i magen och snörpte på munnen och talade om för honom vad han borde göra, och att det nog var det som gjorde honom ledsen.

Därefter hade jag och kusinen en diskussion om naturlig kroppsvikt och träning och hon (som är smal) sa att jo, hon har tränat regelbundet i tre år och varken gått upp eller ner i vikt. En av de “hjälpsamma” lyssnade, men det skulle inte förvåna mig om det gick in i ena örat och ut genom det andra.

Och det får mig verkligen att undra hur de riktiga helgdagarna kommer att se ut. Och alltså, man kanske inte vill sitta vid julmiddagen och föreläsa, men i mitt fall blev jag glad att en av mina kusiner iallafall var engagerad och kunde prata om det på ett smart sätt, även om hon är långtifrån insatt på det vis jag (och säkert många av er!) är.

Om du vill ha lite mera tips på hur man hanterar släktingar och suckandet över att man har ätit för mycket och allt det där roliga som kommer med storhelger och julbord så rekommenderar jag, som alltid, FatCast. Deras senaste episod handlar om just det, och det kanske var för att jag lyssnade på det nyss som jag lade märke till den här diskussionen…

De pratar om det på ett smart sätt, på sätt att hantera det även om man inte orkar ta den diskussionen just då, och jo. Väldigt bra att lyssna till om du behöver lite stöd.

Tags: ,

4 comments

  1. Dette høres akkurat ut som noe som kunne skjedd i min familie. Jeg trøster meg med at jeg er bedre mentalt utrustet til å takle det i år enn i fjor. Bra for deg at du fant en slektning som var villig til å høre på deg da!

  2. Veronica – Att vara bättre mentalt utrustad är viktigt! Det är jag med det här året. Så hoppas vi på det bästa…

  3. NU insåg jag mitt i natten att jag inte länkat till din fabulösa blogg på min nya, förlåt mig, det är gjort nu.

    Julpussar från mig till dig, jag älskar ju din blogg.

    /Från den vimsigaste i göteborg

  4. Ingen fara! Jag insåg själv för några dar sen att anledningen till att Google Reader sagt att du inte bloggar längre är för att jag hade glömt uppdatera till nya adressen…

Leave a comment